زنجبیل، چاشنی محبوبی است که علاوه بر طعم خوش، خواص دارویی و درمانی نیز دارد. خواص درمانی این چاشنی از دیرباز شناخته شده بوده و در درمان بسیاری از بیماری ها از سرماخوردگی گرفته تا دردهای مفصلی مورد استفاده قرار می گرفته است.

اما به گزارش مجله پریونشن، اکنون و بر اساس مطالعه جدیدی که محققان دانشکده علوم پزشکی دانشگاه شهید صدوقی یزد انجام داده اند، معلوم شده است مصرف زنجبیل می تواند قند خون را در بدن افرادی که به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند، پایین بیاورد.

در این پژوهش ۸۸ فرد مبتلا به دیابت نوع ۲ مورد مطالعه قرار گرفته اند. این داوطلبان، همگی میانسال و دارای اضافه وزن بوده و دست کم به مدت ده سال به این بیماری مبتلا بوده اند، اما هیچ یک از آنها چاق نبوده اند. برای بررسی تاثیر زنجبیل بر قند خون، بیماران به صورت تصادفی به دو دسته تقسیم شدند. هر روز به یک دسته از این بیماران سه کپسول یک گرمی پودر زنجبیل داده می شد و به دسته دیگر سه عدد کپسول داده می شد که از نظر ظاهری کاملا شبیه این کپسول ها بودند، اما در اصل دارونما بوده و زنجبیلی در آنها وجود نداشت. البته به هر دو دسته این بیماران به طور منظم داروهای دیابتشان داده می شد. در نهایت معلوم شد پس از گذشت هشت هفته، قند خون افرادی که کپسول های واقعی دریافت کرده بودند به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.

اما این یافته ها هرگز به این معنی نیست که اگر شما به دیابت نوع ۲ مبتلا هستید و دارو مصرف می کنید و البته قند خونتان هنوز بالاتر از آن مقداری است که باید باشد، به سراغ زنجبیل بروید و تا می توانید از این چاشنی در غذاهای خود استفاده کنید. اگر از زمره دوستداران این چاشنی هستید و نتایج این تحقیق به مذاقتان خوش آمده است، قبل از هر کاری حتما با پزشک معالج خود مشورت کنید. اگر او با این کار موافق بود، حتما به توصیه هایش عمل کنید.

آیا شیر برای زانوهای شما مفید است؟

شیر فواید زیادی برای بدن انسان دارد. یکی از این فواید بر اساس گزارش مجله پریونشن، تاثیرات مثبت آن بر زانوهاست. بر اساس یافته های پزشکی که بتازگی منتشر شده است، نوشیدن شیر بدون چربی یا کم چرب پیشرفت آرتروز زانو را در زنان به تاخیر می اندازد. پژوهشگران ۲۱۴۸ شرکت کننده را که به آرتروز زانو مبتلا بودند، انتخاب کرده و از طریق تصویربرداری اشعه x وضع داخلی زانو را مورد بررسی دقیق قرار دادند تا ببینند فاصله میان دو استخوان اصلی تشکیل دهنده مفصل زانو چقدر است. دکتر متیو هوسا از دانشگاه ایالتی اوهایو می گوید: «آرتروز زانو یک بیماری پیشرونده است و در حین پیشرفت این بیماری، غضروف مفصل زانو آرام آرام تحلیل می رود و در نتیجه فاصله میان استخوان های اصلی تشکیل دهنده مفصل زانو کم خواهد شد. به عبارت دیگر فضای مفصل زانو کاهش می یابد.»

پژوهشگران در این مطالعه به مدت چهار سال، مصرف لبنیات این شرکت کنندگان را مورد بررسی قرار دادند و سالی یکبار نیز فضای داخلی مفصل زانوی این افراد را اندازه گیری کردند. در نهایت معلوم شد زنانی که بیشتر شیر نوشیده بودند، یعنی هفته ای هفت لیوان یا بیشتر، میان استخوان های اصلی مفصل زانویشان کمتر فاصله افتاده بود. این یافته ها نشان می دهد مصرف روزانه شیر روند پیشرفت آرتروز زانو را کند می کند. پیشتر نیز مطالعه محدودتری نشان داده بود شیر می تواند به زانوهای آرتروزی کمک کند. درست است که متخصصان هنوز توضیح دقیقی برای این خاصیت شیر کم چرب ندارند، اما شاید بتوان گفت ترکیبات قوی کلسیم و ویتامین D در شیر سبب این خاصیت می شود، زیرا می دانیم این ترکیبات تحلیل استخوان ها را کاهش داده و خطر سایش استخوان ها را نیز کم می کند.

اما چرا می گویند فقط شیر بدون چربی یا کم چرب از این خاصیت برخوردار است؟ اول آن که این تنها نوعی از شیر است که بیشتر شرکت کنندگان در این مطالعه می نوشیدند. دیگر آن که به طور کلی طیف وسیعی از یافته های علمی تاکید می کنند ضرر و زیان لبنیات دارای چربی فراوان از فوایدش بیشتر است: مثال بارز این یافته ها یکی دیگر از نتایج این پژوهش است. این مطالعه نشان می دهد مصرف پنیر، به دلیل میزان بالای چربی اشباع، سبب افزایش روند آرتروز زانو شده است. به این ترتیب متخصصان توصیه می کنند خانم ها شیر کم چرب را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانند؛ زیرا این شیر و به طور کلی خوراکی های سرشار از کلسیم در حفظ تراکم استخوان ها و پیشگیری از ابتلا به آرتروز مفید است. صرفا نوشیدن یک لیوان شیر کم چرب در روز یا دریافت روزانه ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم از طریق منابع غذایی کم چرب کمک شایانی به مراقبت از همه استخوان های بدن خواهد کرد.

مسعود ایثاری