دکتر یزدان نیاز
دکتر یزدان نیاز

دکتر یزدان نیاز

آمار اعتیاد میان زنان کشور رو به افزایش است

آمار اعتیاد میان زنان کشور رو به افزایش است

سه شنبه 25 شهریور 1393

معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اینکه در آخرین آمار به دست آمده میزان بانوان معتاد ۹ درصد معتادان بوده است، گفت: یکی از عوامل محافظت کننده در بروز رفتارهای پر خطر از جمله اعتیاد اعتقادات مذهبی و باورهای دینی است.

محسن روشن‌پژوه، معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) با اشاره به خبرهایی که در خصوص افزایش گرایش بانوان کشورمان به مصرف مواد مخدر منتشر شده است، در خصوص برنامه‌های این معاونت در جهت پیشگیری از اعتیاد بانوان، اظهار کرد: یکی از عوامل محافظت‌کننده در بروز رفتارهای پر خطر از جمله اعتیاد اعتقادات مذهبی و باورهای دینی است.

وی ادامه داد: در اسلام نیز توصیه‌های زیادی مبنی بر خود مراقبتی و مطالبی مبتنی بر پیشگیری به چشم می‌خورد و ما هم بر اساس همین دیدگاه محتوای پیشگیرانه‌ای را منطبق با آموزه‌های دینی به صورت کتابی تدوین کرده‌ایم.

روشن‌پژوه کتاب «پیشگیری از اعتیاد با استفاده از آموزه‌های دینی» را راهنمای خوبی برای استفاده در برنامه‌های پیشگیری اجتماع محور دانست و عنوان کرد: نه تنها در ایران بلکه در همه جای دنیا از باورهای دینی برای پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی از جمله اعتیاد استفاده می‌کنند.

خانم‌های معتاد 9 درصد معتادان کشور
وی در خصوص صحبت‌هایی شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده که از دو برابر شدن رشد مصرف مواد مخدر در میان زنان خبر داد بود، گفت: مرجع صحبت خانم مولاوردی پژوهش‌هایی است که ستاد مبارزه با مواد مخدر در سال 90 انجام داده و مقایسه آن با پژوهش‌های قبلی که در قالب ارزیابی صریح انجام شده است و در آن مقایسه، شیوع اعتیاد در میان بانوان در مقایسه با سال‌های قبل افزایش فاحشی دیده می‌شود. در مطالعات کنونی در حدود 9 درصد معتادان زن بوده‌اند اما در مطالعات قبلی این میزان کمتر از چهار درصد بوده است.

افزایش اعتیاد در میان زنان وجود دارد اما ...
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور تصریح کرد: نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که روش‌شناسی این دو تحقیق با هم فرق دارند و داده‌های این دو پژوهش قابل مقایسه دقیق نیستند یعنی افزایش اعتیاد در میان زنان وجود دارد اما دو برابر یا چند برابر بودن آن به دلیل تفاوت در روش شناسی‌ها قابل انطباق نیست.

وی اعلام کرد: آمار اعتیاد در میان زنان رو به افزایش است اما اینکه چند برابر و در مقایسه با اعتیاد مردان چگونه بوده به درستی نمی‌توان نظر داد و نیاز به مطالعه تطبیقی وجود دارد. از سوی دیگر یکی از دلایل افزایش تعداد بانوان معتاد در آمارها می‌تواند گسترش مراکز درمان و کاهش انگ مراجعه افراد برای درمان به مراکز در مقایسه با سال‌های گذشته در جمعیت زنان باشد.

روشن‌پژوه در پاسخ به این سؤال که آیا برنامه‌ای برای پژوهش در خصوص چرایی گرایش بیش‌تر بانوان به اعتیاد در دست اجرا دارید؟ اعلام کرد: بر اساس توافقات و مصوباتی که در ستاد مبارزه با مواد مخدر و سازمان بهزیستی منعقد شده است، قرار است اولین پیمایش ملی خانوار در مورد شیوع مصرف مواد مخدر و روانگردان کشور اجرا شود که توافقات و پیش بینی‌های اولیه انجام شده است و امیدواریم به زودی وارد عرصه تحقیق شویم.

تاکنون مطالعه قابل تعمیمی در خصوص اعتیاد که قابل تعمیم به تمام جمعیت زنان کشور باشد، انجام نشده است
وی ادامه داد: تاکنون مطالعه قابل تعمیمی در خصوص اعتیاد که قابل تعمیم به تمام جمعیت زنان کشور باشد، انجام نشده است اما در پژوهش پیش‌رو دلایل و زمینه‌های گرایش به مصرف مواد مخدر نیز پرسیده خواهد شد اما اگر به طور واقعی بخواهیم زمینه‌های اختصاصی گرایش زنان به اعتیاد را پژوهش کنیم احتیاج به پژوهش‌های تکمیلی داریم که شاید به شیوه‌های کیفی انجام شود.

معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در پایان اعلام کرد: آمادگی داریم پژوهشی با محور دلایل گرایش بانوان به اعتیاد را طراحی کنیم و اگر معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری نیز از ما حمایت کنند این استعداد وجود دارد که به موازات بررسی شیوع به بررسی زمینه‌های بروز اعتیاد در زنان نیز بپردازیم و در یک کار عمیق بتوانیم اقداماتی را برای کنترل طراحی کنیم.
 

منبع خبر: ایکنا